esmaspäev, mai 14, 2012

Dālderi, kevad 2012

Agilitylaupäevale järgnes urupühapäev. Meie jaoks oli Läti Dālderi tehisurg vol 2, aga Kusti ja Küpsise jaoks esimene kord.

Eestist oli kohale sõitnud 3 russelit: Ruudi, Kusti ja Küpsis. Kahe viimase jaoks oli see esmane otsekontakt metsloomaga. Russelite uruaeg oli määratud alates poole kolmest pärastlõunal, aga tegelikult venis ootamine meil päris pikaks. Kella küll ei vaadanud, aga vaikselt hakkas endalgi juba tüdimus tekkima, et noh, kunas juba meie kord tuleb. Lõpuks ikka tuli.

Ruudit peeti endiselt potentsiaalseks teise järgu koeraks. Vaatame, vb novembris lähme eksamile. Juuli lõpus on ka üks eksam, aga esiteks, on ilm siis arvatavasti liiga palav ja teiseks, on meil selleks ajaks juba teised asjad planeeritud.

Treeningust. Üldiselt võib Ruudiga rahule jääda, 20 minuti täis haukumisega pole tal probleemi, umbes nii kaua tuligi tal seekord kokku haukuda. Agresiivsust võiks veidike rohkem olla. Tuimematsorti looma Ruudi maha murdma ei lähe, sest rahulik loom ei anna talle selleks piisavalt põhjust. Kährik oli seekord juba tuimaks ja apaatseks muutunud ning koeri eriti ei peljanud. Ilmselt oli pikk päev tedagi väsitanud. Enne meid olid "treeningplatsil" taksilaadsed Läti koerad, kellele püüti kärikut igati huvitavaks teha, aga kes väga vedu ei võtnud. Kährik jalutas aias niisama ringi ja ei teinud kedagi kartma - ei inimesi ega loomi. Ruudile sobivad rohkem äksitäis loomad, eks seepärast ta meil pigem mäyrä koira ongi kui kährikulemb: mäger hakkab ju rohkem vastu. Kui pärisurus on kuulda ikka kähriku vastuhakku ja urinat, siis seekordne eksemplar ei teinud minu arvates üldse mingit häält ja kössitas lihtsalt nurgas. Kui Ruudi ja kährik lõpukatlas koos olid, siis võeti kaas pooledi lahti, et näha, kas koer üritaks kährikut teistpidi urust välja ajada. Seekord veel nii hästi ei läinud, kuigi küljekuti koos juba olid nad küll.

Eksami kohta veel nii palju, et haukumise osas on nõuded muutunud. Kui sügisel öeldi meile, et koer peab 10 minutit haukuma ja kui eksperdid (3 kohtunikku) pole kindlad, kas koer ikka jõuaks kauem haukuda, siis lastakse tal kuni 15 minutit tööd teha. Aga nüüd öeldi kohe, et kõiki koeri lastake 20 minutit haukuda. Meile see õnneks muret ei valmista - päris urus ei jõua sa 20 minutiga midagi teha, ikka vähemalt 0,5-1h läheb, et koerani jõuda. Eksami päeval loositakse koerte järjekord ja loositakse ka erinevad kährikud, st kährikuid vahetatakse "värskemate" vastu. No ja loomulikult läheb uus kährik käiku ka siis kui mõni maha murtakse, aga seda pidavat üliharva juhtuma.

Ka jahil mittekäivate russelite omanikud said kinnituse, et tegelikult pole see otsekontakt midagi nii hull. Ja ega nii kergelt koer kedagi maha murdma kohe ei hakka. Loodaks sügisel urujahi hooajal näha veel mõnda russelit suntsikutele pärisurugudes tuult alla tegemas!



Kui kaas avati.

Karjun sulle kõrva, et plaanitsen su mõrva

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar